چکیده مقاله ارائه شده مدیرمسئول کانون فرهنگی صراط در کنفرانس بین المللی بیداری اسلامی و بیسیج جهانی مستضعفین
عنوان مقاله: تفکر بسیجی و بیداری اسلامی
نام و نام خانوادگی :
فرزاد فتحی
دانشجوکارشناس ارشد جغرافیا و برنامه ریزی گردشگری
چکیده
پدیده ی بیداری اسلامی که با عبارات ، احیای اسلام ، جنبش اسلامی و... مطرح می شود یکی از مسائل خاورمیانه می باشد پیروزی انقلاب اسلامی در ایران ، ابعاد بیداری اسلامی را بین المللی و تأثیر شگرفی بر تحولات سیاسی و فرهنگی داشته است. شجره طیبه بسیج به منزله سمبل مؤمنان مخلص و فداکار ، همواره تشنه آب حیات و طالب نور زندگی بخش قرآن و وحی و نسیم روح بخش و دل انگیز سنّت و عترت است . بسیج شجره طیبه ای است که در گلزار معطر انقلاب اسلامی روییده ، رشد کرده و به بار نشسته است و روز به روز تنومندتر و ریشه دار تر می گردد. عقاید محکم و اخلاق متین ، جزء جدا نشدنی بسیج است که بدون آن ، بسیج ماهیت خویش را از دست خواهد داد. بسیجی با اخلاق نیکویی چون ایثار و فداکاری ، شجاعت ، تعبّد و تقیّد به آداب شرعی ، کم توقعی ، پاکدامنی ، تواضع ، ساده زیستی ، عزّت نفس و دیگر خصال زیبای انسانی نقش مهمی رادر بیداری اسلامی ایفا می کند . بهترین و کارآمدترین راه ممکن جهت ایجاد ، حفظ و تقویت فرهنگ و تفکر بسیجی و نقش آن در بیداری اسلامی ترویج ، گسترش و تعمیق معارف قرآن و عترت در میان بسیجیان است . هدف اصلی از تدوین مقاله حاضربررسی و نقش تفکر بسیجی در بیداری اسلامی می باشد که در آموزه های دینی ما و در قرآن کریم از اهمیت خاصی برخوردار است. روش تحقیق از نوع کتابخانه ای است. که پس از پژوهش در پیشینه تحقیق و بیان چیستی به تفکر بسیجی ، در قرآن و سنت در ارتباط با موضوع پرداخته شد .
کلید واژه ها : قرآن کریم ، بیداری اسلامی ، تفکر بسیجی ، بسیج ، ایثار وشهادت ، از خودگذشتگی.
مقدمه
بیداری اسلامی ، جریانی اصلاحی است که در بستر تاریخی کشورهای اسلامی اتفاق افتاده است . هرچند این پدیده میمون ، در زمینه و زمانه متعدد و متفاوت به وقوع پیوسته است ، اما همه ملهم از آموزه های قرآنی و اسلامی بود. که ریشه های فکری این خیزش ها را در آیات متعدد قرآن کریم می توان یافت. علیرغم دسیسه های استکبار ، برای تحریف و انحراف بیداری اسلامی ، اما این جریان هر چند بار فراز و فرود ، مسیر خویش را پیموده است. زیرا خداوند با فرستادن رسولان خویش ، و مصون نگهداشتن قرآن کریم به عنوان کتاب بیداری ، زمینه بیداری را فراهم کرده و سنت خویش را نیز بر آن نهاده است که نور خویش را در پهنه گیتی بگستراند ، هر چند کسانی آن را دوست نداشته باشند .
بسیج
بسیج در فرهنگ لغات به معنی جهاد ، آمادگی ، آماده ی سفر شدن ، قصد و اراده و آماده ساختن نیروهای نظامی برای جنگ است . بسیج عبارت است از مجموعه ای که در آن پاک ترین انسان ها و فداکارترین و آماده به کارترین جوانان در راه اهداف متعالی ملت و برای به کمال و خوشبختی رساندن این مردم جمع شده اند. بسیج یعنی حضور ناشی از ایمان و اخلاص و انگیزه دینی و ایمان صادقانه در هر میدانی که انسان احساس می کند کارایی و توانایی حضور در آن میدان را داراست.
تعریف بیداری :
بیداری از واژگان فارسی است که مرادف واژه های « یقظه» «بصیرت» و علم و معرفت در زبان عربی به کار برده می شود . در عرف عام به حالتی اطلاق می شود که قدرت درک و انتخاب را به به انسان می دهد . از این رو این واژه گاهی ناظر به بیداری ظاهری است و گاهی به بیداری باطنی . بیداری ظاهری؛ به کس یا کسانی اطلاق می شود که فعالیت های فیزیکی آگاهانه انجام می دهد ، مثلا می خورد ، می آشامد ، می شنود، می بیند و .... اما افق دید این فعالیت ها فقط در ماده و مادیات محدود و محصور است.
شکل گیری تفکر بسیجی
سال های 1341و1342 در حقیقت آغاز نهضتی است که در نهایت به شکل گیری تفکر بسیجی انجامید . امام خمینی (ره) از آغاز تا پیروزی انقلاب اسلامی به مردمی کردن مبارزه و عدم اتکا به احزاب و گروه ها تأکید داشتند. با پیروزی انقلاب اسلامی و ضرورت حضور مردم در صحنه ، برای حفظ نظام تازه تأسیس شده ی جمهوری اسلامی ، امام خمینی (ره) در تاریخ 5آذر 1358 در جمه تعدادی از پاسداران فرمان تشکیل بسیج مستضعفین را صادر کردند و فرمودند: « مملکت اسلامی ، همه اش باید نظامی باشد ... کشوری که بیست میلیون جوان دارد باید بیست میلیون تفنگدار داشته باشد ، و چنین مملکتی آسیب بردار نیست »
اکنون بسیج مراقب صحت و سلامت حرکت انقلاب اسلامی ایران در مسیر رشد و تحقق آرمان هایش است تبیین و ترویج ارزش های انقلاب اسلامی و حرکت در جهت تحقق بیداری اسلامی ، تکلیف بزرگ بسیج و بسیجیان است . حیثیت امروز نظام تا حد زیادی مدیون بسیج و حضور همه جانبه ی مردم در آن بوده است . نیروی محرکه ی بسیج مردم اند و تا زمانی که انقلاب ما از سرمایه ی حضور و مشارکت مردم در صحنه های مختلف بهره مند است ، بیگانگان نمی توانند چشم طمع به کشور ما را داشته باشند. (بسیج در اندیشه امام خمینی )
تفکر بسیجی
این واژه برای اولین بار توسط حضرت امام خمینی (ره) به کار گرفته شد . تفکر بسیجی یعنی اعتقاد کامل به اسلام ناب محمدی (ص ) که ملت مسلمان و غیور ما آن را آگاهانه بر گزیدند و عمل خود را بر اساس آن شکل می دهند.
ویژگی های تفکر بسیجی
1.پیوند و بیعت با ولایت ؛ از محمد رسول خدا (ص) ، علی (ع) و ائمه ی اطهار تا مهدی (عج) و در زمان غیبت آن حضرت با ولایت فقیه .
2. ایمان و اخلاص ؛ ایمان خالص و ناب به خدا .
3. حرّیت در عبادت ؛ بندگی از روی آزادگی و عشق نه از روی طمع و ترس !
4. عدالت خواهی ؛ بسیجی تفسیر عدالت علی (ع) است که به قیمت تمام جهان حاضر نیست به قدر گرفتن یک پوست جو از دهان مورچه ای به کسی ستم کند.
5. ظلم ستیزی ؛ بسیجی یاور مظلومان و دشمن ظالمان است . بسیجی تا نابودی فتنه در عالم جهاد می کند.
6. شهادت طلبی عاشقانه ؛ الگوی بسیجیان حضرت علی (ع) است که در محراب شهادت فرمود : « فزت و رب الکعبه » قسم به خدای کعبه که رستگار شدم .